Постови

Приказују се постови за фебруар, 2018

Matematički zadatak #1

Danas ću vam pokazati kako da rješite jedan zanimljiv matematički zadatak. Zadatak glasi: Marko je za svoj posao trebao dobiti 138KM­󠀫⁨𝅳 i loptu .Međutim,on je uradio samo  1/3 posla i za to dobio 10KM i loptu .Koliko je koštala lopta ? 1. U.= 138KM + l    1/3= 10KM + l --------------------     l(lopta) =?    1/3=? Napišite šta je poznato a šta je nepoznato. 2. ( 138KM + l )-( 10KM + l )= Postavite izraz.Moramo saznati koliko novca nije dobio,tj koliko je 2/3 od 138KM. 3. ( 138KM + l )-( 10KM + l )= Sada,pošto na obe strane imamo l(lopta)''izbacujemo'' je iz izraza,tj križamo je.Ostaje nam sledeći izraz:     138KM - 10KM = 4. 138KM - 10KM = 128KM Sada znamo koliko novca nije dobio. 5. 1/3=2/3:2⇒1/3= 128KM :2 ⇒1/3= 64KM Pošto je 1/3 pola od 2/3(a 2/3= 128KM )djelimo 128KM sa 2. 6. 10KM + l = 64KM     l = 64KM - 10KM     l = 54KM Sada znamo da lopta sa onih 10KM vrijedi 64KM ,pa sad samo izračunamo napoznatu l kao što je urađeno. To je to z

Infinitiv

Слика
Danas ću vam pokazati kako sam naučila elekciju ,,Infinitiv''. 1.korak Napišite ,,INFINITIV'' i uokvirite. 2.korak Napišite definiciju infinitiva. 3.korak Napišite kad može biti dio predikata. 4.korak Napišite koji su infinitivni nastavci. 5.korak Opišite kako dobijamo infinitivnu osnovu. To je to za danas! Hvala na čitanju!

Kičmenjaci

Слика
Zadnja elekcija koju sam učila iz biologije je ,,Kičmenjaci''. Danas ću vam pokazati kako sam naučila ovu elekciju.   1.korak Napišite ,,KIČMENJACI'' i oukvirite. 2.korak Napišite da su najrazvijenija grupa hordata i gdje žive. 3.korak Napišite značaj kičme i u kom djelu života kičmenjaci imaju hordu. 4.korak Zatim,napišite koji su to kičmenjaci. 5.korak Napišite da su kičmenjaci vavilne životinje,da imaju dvobočnu simetriju i šta razlikujemo na tjelu. 6.korak Nabrojte sisteme organa. 7.korak Opišite razmnožavanje. 8.korak Napišite koji je značaj kičmenjaka.

Plaštaši

Слика
Predzadnja elekcija koju sam učila iz biologije je ,,Plaštaši''.Danas ću vam pokazati kako sam ja to naučila! 1.korak Napišite ,,PLAŠTAŠI'' i oukvirite.   2.korak Napišite po čemu su dobili ime,kakve su građe,kako se kreću(vavilne,sesilne).   3.korak Napišite da  se nervna cijev proširuje u nervnu gangliju,šta ima na ždrjelu i kakvi su mišići i sekundarna tjelesna duplja.   4.korak Opišite krvotok i razmnožavanje.   5.korak Napišite kako se djele plaštaši i opišite ascidije. 6.korak Opišite salpe. 7.korak Opišite apendikularije.

Energetika,korišćenje energetike u građavinarstvu

Слика
Skoro sam iz tehničkog učila lekciju ,,Energetika''.Danas ću vam pokazati kako sam ja to naučila. 1.korak Napišite ,,IZOLACIJA'' i uokvirite. 2.korak Napišite šta možemo izolovati kao što je urađeno na slici.Možete čak i malo ilustrovati da vam je lakše zapamtiti. 3.korak Napišite koje materijale možemo koristiti za izolaciju zidova i opišite kakav je to ,,sendvič'' zid. 4.korak Nacrtajte i označite kako možemo učinkovito izolovati krov. 5.korak Ilustrujte kako možemo izolovati pod. 6.korak Napišite koje materijale koristimo da bi smo dodatno izolovali prozore. 7.korak Napišite dobre strane solarnih panela.

Glagolski rod

Слика
Danas ću vam pokazati kako sam naučila elekciju ,,Glagolski rod''. 1.korak Napišite ,,Glagolski rod'' i uokvirite. Povucite 3 linije i na njima napišite kako se glagoli djele po glagolskom rodu. 2.korak Napišite kako se dalje djele povratni glagoli i definicije neprelaznih glagola,prelaznih glagola i povratnih glagola. 3.korak Opišite vrste povratnih glagola. To je to za danas!Hvala na čitanju!

Srednja Evropa-stanovništvo,karakteristike društvenog i privrednog razvoja i značaj

Слика
Danas ću vam pokazati kako sam naučila elekciju ,,Srednja Evropa-stanovništvo,karakteristike društvenog i privrednog razvoja i značaj''. 1.korak Prvo napišite koja je gustina naseljenosti Srednje Evrope,koliko ima stanovnika i nabrojte koji narodi žive. 2.korak Zatim,napišite kakav je prirodni priraštaj u određenim zemljama,gdje je najgušće naseljeno,a gdje najmanje naseljeno. 3.korak Opišite gradove(način izgradnje,naseljenost,najveći grad itd.),napišite kakva su sela i šta je aglomeracija. 4.korak Napišite kakva je poljoprivreda(šta se uzgaja u određenim zemljama). 5.korak Opišite kakve se rude nalaze u određenim zemljama. 6.korak Opišite kakve su grane privrede najviše zastupljene u zemljama Srednje Evrope. 7.korak Napišite kakav je turizam zastupljen,i značaj plovnog puta Rajna-Majna-Dunav. Napomena :skraćenica SE znači Srednja Evropa. To je to za danas! Hvala na čitanju!

Bezlobanjci

Слика
U utorak sam iz biologije učila bezlobanjce. Danas ću vam pokazati kako sam ja to naučila. 1.korak Nacrtajte predstavnika kopljastu ribicu i označite njene djelove tijela.  2.korak Napišite gdje živi kopljasta ribica,koliko je dugačke,i opišite joj tjelo. 3.korak Opšite neparno leđno peraje i mišiće,napišite u kojim zonama mora živei napišite da nemaju diferenciranu glavu i oči. 4.korak Napišite gdje se nalaze čula dodira i mirisa i ilustrujte kožu kako što je urađeno na slici. 5.korak Opišite kako se kopljasta ribica razmnožava i šta sačinjava krvni sistem. 6.korak Napišite ulogu usnog otvora i škržnih proreza,i opišite nervnu cijev i organe za izlučivanje. To je to za danas! Hvala na čitanju.