Mape uma

Jedan od mojih omiljenijih načina učenja su upravo mape uma.One su jako jednostavne za napraviti.Možete ih napraviti na kompjuteru,pomoću programa Mind Maple Lite,ili ih sami nacrtati
na papiru.U nastavku slijedi jedna mapa urađena na kompjuteru👇:
Biologija-osnovne odlike životinja-mapa uma
Program Mind Maple Lite je jednostavan za korišćenje i sa njim možete uraditi odlične mape.
Međutim,za one koje ipak vole to da nacrtaju evo primjer iste one kao gore ali nacrtana:👇

Nacrtana mapa uma
Mape uma su efikasne za učenje jer se ustvari pamti sama slika mape i tako ja lakše zapamtiti.

Kako napraviti mapu uma?

1.korak
Uzmimo za primjer,da želite da napravite mapu uma o osnovim odlikama životinja.
Na sredini papira napišite ,,OSNOVNE ODLIKE ŽIVOTINjA''.Ja,lično,uvijek volim to da uokvirim.

2.korak
Kako su osnovne odlike životinja:građa tijela,rast i razvoj,ishrana,disanje,razmožavanje,dužina života i kretanje,povlačite 7 linija iz pravogaunika(onom gdje piše naslov).Pravilno ih rasporedite.Nemojte ih sabiti u jedan ćošak.Mora koliko-toliko biti simetrično.Linije ne trebaju biti predugačke.Na njiovom kraju napišite po jednu odliku.

3.korak
Pošto životinje mogu biti jednoćelijske i višećelijske iz pravogaunika ,,Građa tijela'' povlačimo 2 linije i na jednoj napišemo višećelijski,a na drugoj jednoćelijski.Zatim,iz ,,Disanja'' povucite 2 linije i napišite kao na slici,a isto to uradite sa ,,Kretanjem'' i ,,Ishranom''.

4.korak
Kako su jednoćelijski organizmi amebe,trepljari i bičari,povucite 3 crte iz kartice ,,Jednoćelijski'' na njima napišite koji su to organizmi. Isto tako uradite sa karticom ,,Višećelijski''(prikazano na slici).

5.korak
Ako želite ubacite neku definicuju,napomenu ili zanimljivost najbolje je da to napišete u obliku oblačića,kao što je to urađeno na slici.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Analiza lektire ,,Junaci Pavlove ulice''

Glagoli