Arduino-Šta je Arduino i zašto ga je lako koristiti?

Danas ću vam objasniti šta je Arduino i zašto da je lakše koristiti od drugih mikrokontrolera.
Izgled Arduina Uno
Arduino je fizičko-računarska platforma otvorenog koda.Hadver se sastoji od jednostavnog hadverskog dizajna Arduino ploče sa Atmel AVR procesorom i pratećim ulazno-izlaznim elementima.Softver se sastoji od razvojnog okruženja koja čine standardni kompajler i butloader koji se nalaze na samoj ploči.Programski jezik je zasnovan na Wiring jeziku(sintaksa i biblioteke). U osnovi je sličan C++ programskom jeziku sa izvesnim pojednostavljenjima i izmenama. Integrisano razvojno okruženje je zasnovano na Processing-u.
Hadver
Arduino ploču čine 8-bitni Atmel AVR mikrokontroler sa pripadajućim komponentama koje omogućavaju programiranje i povezivanje sa drugom elektronikom. Zvanične Arduino ploče uglavnom koriste megaAvr seriju čipova, konkretno ATmega8, ATmega168, ATmega328, ATmega1280 i ATmega2560. Većina ploča poseduje 5V linearni naponski regulator i 16MHz kristalni oscilator (ili keramički rezonator u nekim verzijama). Arduino mikrokontroleri se isporučuju sa programiranim bootloader-om koji pojednostavljuje postupak prebacivanja prevedenog koda u fleš memoriju na čipu. Drugi mikrokontroleri obično zahtevaju zaseban programator.
Softver
Arduino integrisano razvojno okruženje je aplikacija napisana u Java programskom jeziku. Kreirano je tako da uvede u programiranje učenike, studente i ostale početnike koji nisu upoznati sa načinom razvoja softvera. Sastoji se od uređivača koda sa mogućnostima kao što su označavanje koda, uparivanje zagrada, automatsko uvlačenje linija. Ovaj uređivač može da prevede kôd a zatim ga i prebaci u čip jednom komandom. U ovom slučaju nije potrebno podašavati parametre prevođenja koda ili pokretati programe iz komandne linije.
Arduino integrisano razvojno okruženje dolazi sa C/C++ bibliotekom zvanom "Wiring" koja čini uobičajene ulazno-izlazne operacije veoma jednostavnim. Arduino programi se pisu u C/C++ programskom jeziku, mada korisnici moraju da definišu samo dve funkcije kako bi napravili izvršni program. Te funkcije su:
  • setup() - funkcija koja se izvršava jednom na početku i služi za početna podešavanja
  • loop() - funkcija koja se izvršava u petlji sve vreme dok se ne isključi ploča

Izgled Arduino programatora
Tokom raspusta ću nastavljati objavljivati Arduino projekte.Krenuću od najjenostavnijih do najsloženijih.
To je to za danas,hvala na čitanju.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Analiza lektire ,,Junaci Pavlove ulice''

Mape uma

Glagoli